Čo by ste mali vedieť o slnečnicovom mede
Slnečnicový med je vo svete rešpektovaný ako vysoko kvalitná potravina. Najväčšími výrobcami tohto medu sú Francúzsko a Španielsko. Má dobré antioxidačné vlastnosti, preto sa hodí na liečbu bežných nachladnutí, zapáleného hrdla alebo začínajúcej ľahkej chrípky.
Slnečnica je jedna z mála rastlín, ktorá dokáže udržať škodlivé kontaminanty z pôdy v stonke. Takto sa nedostanú do kvetu, čiže ani do medu. Nektár, ktorý včely donesú zo slnečnice, je 100% čistý.
Včely milujú slnečnicu a nedokážu sa jej nabažiť. Je ťažké minúť takúto veľkú a jasno sfarbenú rastlinu. Slnečnica môže dorásť až do výšky nad štyri metre, aj keď bežne dosahuje okolo troch metrov. Kvet kvitne v júli po dobu okolo troch týždňov. Čím je teplota vyššia, tým viac nektáru kvet produkuje. Keďže slnečnice sú naozaj veľké kvety, produkujú omnoho viac nektáru ako iné rastliny.
Slnečnicový med je hojne využívaný v sladkom aj pikantnom pečení. Niekto uprednostňuje kombináciu s ovocím, iný zas so syrom alebo jogurtom. Je čím ďalej tým populárnejší ako prírodné sladidlo.
Každý, kto obľubuje sladšie medy, by si mal nájsť miesto pre slnečnicový med na svojom stole. Náš slnečnicový med získal minulý rok zlatú hviezdu na súťaži Great Taste. Nielen porota v Anglicku, ale aj naši opakovaní zákazníci oceňujú tento unikátny med. Za to im ďakujeme:)