Pravý púpavový med
Púpavovým medom sa na Slovensku bežne označuje podomácky vyrobená zmes vody a cukru ochutená púpavou a citrónom. Pravý med vyrobený včelami z kvetov púpavy je zriedkavý, lebo púpava sa cielene nepestuje na veľkých plochách.
Púpava rastie síce skoro všade kde sa nekosí burina, ale na dopracovanie jednodruhového medu to nestačí. To sa zmenilo posledné roky, keď pravidlá EÚ určujú poľnohospodárom, aby každý rok neobrobili určitú časť pôdy. A na neobrábaných poliach občas vyrastie vo veľkom púpava. Hektáre púpavy sme natočili na toto krátke video:
Z takého množstva púpavy už je možné pre včely nazbierať a spracovať nektár púpavy na jednodruhový med. Čistý púpavový med má jasnú zlatožltú farbu. Vôňa pripomína kvet púpavy.
Má výraznú, stredne sladkú chuť s jednoznačnou dochuťou, ktorú niektorí označujú ako horkú, iní ju označujú ako príjemnú. Ak vezmete do úvahy jeho arómu a chuť, máte med, ktorý vyvoláva silné pocity tak či onak. Je takmer nemožné byť nevyhranený ohľadom púpavového medu. Naša krátka video recenzia tohto medu:
Pravý púpavový med dodáva telu antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele, chránia ho pred poškodením a minimalizujú vývoj závažných chorôb, ako je rakovina. Je tiež účinný pri liečbe bolesti v hrdle, nachladnutí a iných problémov spôsobených bakteriálnymi infekciami.