Čo by ste mali vedieť o včelom mede predtým než ho kúpite.
Surový nefiltrovaný včelí med sa podstatne líši od medov predávaných v supermarketoch. Vedzte čo kupujete, lebo nie všetky medy sú si rovné.
Odhaduje sa, že 75% medu predávaného v supermarketoch v západnom svete je nepravý med - čiže “fake”. Takýto med bol upravovaný a chýbajú mu výživné látky, ktoré robia pravý med takým zdravým doplnkom stravy. Tu je pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o mede, predtým než pôjdete nakupovať:
1. Surový nefiltrovaný med obsahuje drobné čiastočky včelieho peľu, ktorý je pokladaný za najvýživnejšiu látku v prírode. Obsahuje proteíny na úpravu nevyrovnanej výživy, vitality a dlhovekosti. Tiež sa využíva na schudnutie, starostlivosť o pleť, liečbu alergií a všeobecné zdravie.
2. Keď je med ultra-filtrovaný alebo pasterizovaný, včelí peľ sa odstráni a jeho účinky sú tým stratené. Veľkospracovatelia pôvodne začali filtrovať med, aby tým predĺžili jeho životnosť, ale pripravili ho tým o akékoľvek výživné látky.
3. Veľkospracovatelia pridávajú do medu kukuričný fruktózový sirup. Táto veľmi lacná a rozšírená surovina už bola daná do súvisu s cukrovkou, obezitou, poškodením pečene, zubným kameňom a zúženými cievami.
4: Veľa supermarketových medov sú z masovej produkcie a sú dovážané z Číny, Indie, Ukrajiny alebo Turecka (všimnite si na etikete označenie pôvodu: “mimo EÚ”). Každý rok nachádzajú inšpektori chémiou kontaminovaný med, ktorý sa musí následne sťahovať z predaja.
Surový nefiltrovaný med vám vydrží veľmi dlhé obdobie. Najlepšie je kupovať med lokálne, iba tak viete odkiaľ pochádza. Môžete sa tiež včelára opýtať, z ktorých kvetov pochádza jeho znáška, či bol med filtrovaný, zohrievaný, či necháva včelám dostatok medu alebo im ho odoberá všetok a následne ich kŕmi cukrom, atď. Lebo dlhodobo udržateľné včelárstvo musí byť na úžitok nielen včelárovi, ale aj včelám.